Grootschalige verduurzaming met behulp van drones

Drone-mapping is inmiddels een geaccepteerde en bewezen methode om efficiënt, volledig en nauwkeurig data in te winnen. Dit in combinatie met het maken van beelden vanaf de grond zorgt voor een zeer volledig beeld. Wij zetten onze drones steeds vaker in bij het verduurzamen van wijken. Hele wijken worden tot enkele millimeters nauwkeurig in beeld gebracht en zijn in 3D van alle kanten te bekijken. De ingewonnen data verwerken we tot een 3D-puntenwolk en 3D-mesh.

Waarom inwinnen met drones? 

Voor het inspecteren van gebouwen en woonwijken is het inwinnen van de data met behulp van professionele drones de beste optie. De meerwaarde van drones is dat alle moeilijk toegankelijke locaties goed in beeld gebracht worden én de ingewonnen data is zeer nauwkeurig. Daardoor is het de efficiëntste optie. Wij winnen onze data in met onze DJI M300-RTK drone voorzien van een 100 megapixel camera.

Fotorealistische data: de 3D-mesh

Eén van de eindproducten die wij leveren is een interactieve 3D-mesh. Een 3D-mesh is een bundeling van alle gemaakte beelden. Het is een kleurecht en hoog gedetailleerd 3D-model dat ook nauwkeurig op X,Y en Z ligt. Een 3D-mesh geeft de huidige situatie van de woonwijk op een levensechte manier weer.

De 3D-mesh leveren wij in ons online portaal, hierdoor kan de opdrachtgever werken met de 3D-mesh in combinatie met de 100 megapixel foto’s. De opdrachtgever kan de actuele situatie van alle kanten bekijken en inspecteren. Op basis daarvan bepalen ze hoe ze de wijk gaan verduurzamen. En dat allemaal vanaf hun bureau!” vertelt Remco Kootstra, bedrijfsleider Eyefly.

Tot op de millimeter nauwkeurig

De 3D-puntenwolk en 3D-mesh die uit de ingewonnen data gegenereerd worden, worden gebruikt voor een breed scala aan mogelijkheden. De gegevens zijn tot op enkele millimeters nauwkeurig waardoor het niet alleen een prachtig beeld geeft van de actuele situatie, maar de gegevens worden met name gebruikt voor het doen van zeer nauwkeurige metingen.  

Alle fasen verduurzaming woonwijken

Remco vertelt “De ingewonnen data is veelal de basis voor het hele verduurzamingstraject. Zo wordt de data in alle fasen gebruikt”:

1.      In hoog detail vastleggen van de actuele situatie

Het verkrijgen van een actueel beeld van de situatie is van essentieel belang. Zo kan men op basis van drone data in combinatie met beelden vanaf de grond, waarmee de gevels vastgelegd worden, iets zeggen over de staat van de woningen. Het is daardoor mogelijk om bestaande schades tot op millimeter niveau te inventariseren (zowel voor als na de aanpassingen). Maar ook de omvang van de woningen en de posities van de bomen (voor bijvoorbeeld schaduwval op zonnepanelen) zijn inzichtelijk.

2.      Inventariseren van oppervlaktes

Op basis van de 3D-puntenwolk worden de oppervlaktes van de gevels, raampartijen en daken inzichtelijk gemaakt (in m²). Met deze informatie en in combinatie met andere gegevens kan vervolgens iets gezegd worden over het energielabel van de woningen.

Nadat het energielabel van het huis bekend is, bepaalt de aannemer wat er nodig is om de woningen te verduurzamen.

3.      Het begroten van de kosten

Nu er inzichtelijk is wat er nodig is om de woning te verduurzamen, kan de aannemer een kostenraming maken en die aanbieden aan de bewoners. De begroting is zeer betrouwbaar, dit komt doordat alle hoeveelheden exact inzichtelijk zijn. Hierdoor komt niemand voor verrassingen te staan.

4.      Engineerging van de aanpassingen (prefab)

Nadat er een akkoord is verkregen over het verduurzamen van de woningen kan de aannemer overgaan op het engineeren van bijvoorbeeld de prefab gevelelementen en raamkozijnen. “Doordat de ingewonnen drone-data zeer nauwkeurig is, is het niet nodig om de woningen opnieuw in te meten. Met een meetnauwkeurigheid van circa 5 millimeter kunnen zelfs de raamkozijnen en gevelelementen tot op de millimeter nauwkeurig geplaatst worden” sluit Remco Kootstra mee af.

Eyefly webviewer tot op de millimeter nauwkeurig 3D puntenwolk drones

Gerelateerde projecten

Afrikaanderwijk Rotterdam

Afrikaanderwijk Rotterdam

In samenwerking met supRmen digitaliseren wij elk jaar honderden vastgoedcomplexen. Zo hebben we voor een opdrachtgever van supRmen een mooi project uitgevoerd, het inwinnen van data voor een groot...

Lees meer
Gevelmonitoring ING

Gevelmonitoring ING

De gevels van het ING-gebouw in Amsterdam Zuid-Oost zijn grotendeels opgebouwd uit natuursteen. Inmiddels staat het gebouw 30 jaar en is het van belang om inzicht te hebben in de huidige staat van...

Lees meer

De fotobeelden maken we met onze drone met
100-megapixel camera. De beelden zijn zeer nauwkeurig: tot 0,5 millimeter per pixel.

Daarom EyeFly

  • Gecertificeerd drone operator
  • Specialist in data-inwinning én verwerking
  • Experts op het gebied van Geo-, Infra- en Bouw

Meer weten?

Remco Kootstra
Bedrijfsleider & projectleider

+31 (0)6 5799 4595
remco.kootstra@eyefly.nl
LinkedIn

Meer informatie over onze diensten en werkzaamheden?

Vraag naar de mogelijkheden bij een van onze specialisten of neem contact met ons op door een bericht te sturen.