Gevelmonitoring ING

De gevels van het ING-gebouw in Amsterdam Zuid-Oost zijn grotendeels opgebouwd uit natuursteen. Inmiddels staat het gebouw 30 jaar en is het van belang om inzicht te hebben in de huidige staat van de natuursteen gevelplaten. Door middel van onze drone voorzien van een 100 megapixel camera brengen wij de huidige staat van de natuurstenen gevelplaten gedetailleerd in kaart.

Drone-inspectie

Voor het inspecteren van gebouwen is het inwinnen van de data met professionele drones een waardevolle optie. Traditioneel worden de natuursteen gevelplaten door een natuursteenexpert één voor één bekeken vanuit een hoogwerker of glazenwassersgondel. Een tijdrovende klus…

De meerwaarde van drones is dat moeilijk toegankelijke locaties volledig en herleidbaar in beeld gebracht worden. Bovendien is het inwinnen van data met drones veilig, efficiënter en zeer volledig. Alles wordt in één keer vastgelegd en kan later bekeken worden op kantoor. In totaal zijn de 5.300 natuurstenen gevelplaten vastgelegd in slechts twee vliegdagen!

Detailniveau

Wij hebben de gevels van het ING-kantoor ingewonnen met onze RTK-drone voorzien van een 100 megapixel camera. Hiermee halen wij een zeer hoog detailniveau, wat bij dit project erg belangrijk is. Want hierdoor zijn afwijkingen en schades zichtbaar op sub-millimeter niveau.

Leuk feitje: Bij dit project hebben we een enorme resolutie behaald (de hoogste tot nu toe) van wel 0,5 millimeter per pixel!

Ons online portaal

In totaal zijn er circa 3000, 100 megapixel foto’s gemaakt die wij hebben samengevoegd in combinatie met een hoge resolutie 3D-Mesh in ons online portaal. Zo hoeft de opdrachtgever niet met grote bestanden te werken maar kunnen ze via het online portaal bij alle gegevens.

Van de 3D-Mesh konden wij eenvoudig per gevel een enkele (aan elkaar gerekende) foto exporteren. Dit geeft dus in één oogopslag een totaalbeeld van de gehele gevel op de originele resolutie.

Door de 3D-Mesh werd het ook mogelijk om de platen ook in close-up van diverse kanten te beoordelen, ook kunnen scheefstand en verspringen gemeten worden vanuit de verkregen data.

Tot slot leverden wij ook een overzicht van de posities van de natuursteen gevelplaten in een rasteroverzicht. Zo kan op een eenvoudige manier genoteerd worden waar en welke gevelplaat nader onderzocht moet worden.

Met bovenstaande gegevens is de natuursteenspecialist, de heer van Luijk, van Van Luijk Natuursteen Consultancy, vanachter zijn bureau aan de slag gegaan.
In totaal zijn er bij 244 platen afwijkingen gesignaleerd waarbij gericht nader onderzoek plaats zal vinden. Daarnaast waren er 33 platen die urgent onderzocht moeten worden vanwege veiligheidsoverwegingen.

Dankzij de gedetailleerde opname en het vaste vliegpatroon kan Royal HaskoningDHV na een volgende inspectie met analysesoftware een vergelijk maken.

Aan het vliegen met een drone in deze complexe omgeving ging een zorgvuldige voorbereiding vooraf voor het verkrijgen van de vergunning. Door middel van overleg en met een duidelijk plan van aanpak heeft projectmanager Rob Karremans van Royal HaskoningDHV dit tot een goed einde gebracht.

Van goed werk, komt werk

Dynamisch en servicegericht bedrijf waarbij de ontwikkeling rondom drones constant wordt geactualiseerd” – Rob Karremans, (Projectmanager, Industry & Buildings) Royal HaskoningDHV.

Wij werden voor dit project gevraagd omdat Royal Haskoning erg tevreden was over hoe wij de voormalige jeugdgevangenis Eikenstein in Zeist in kaart hebben gebracht. Lees hier meer over deze vastgoed inspectie.

Gerelateerde projecten

Afrikaanderwijk Rotterdam

Afrikaanderwijk Rotterdam

In samenwerking met supRmen digitaliseren wij elk jaar honderden vastgoedcomplexen. Zo hebben we voor een opdrachtgever van supRmen een mooi project uitgevoerd, het inwinnen van data voor een groot...

Lees meer

De fotobeelden maken we met onze drone met
100-megapixel camera. De beelden zijn zeer nauwkeurig: tot 0,5 millimeter per pixel.

Daarom EyeFly

  • Gecertificeerd drone operator
  • Specialist in data-inwinning én verwerking
  • Experts op het gebied van Geo-, Infra- en Bouw

Meer weten?

Remco Kootstra
Bedrijfsleider & projectleider

+31 (0)6 5799 4595
remco.kootstra@eyefly.nl
LinkedIn

Meer informatie over onze diensten en werkzaamheden?

Vraag naar de mogelijkheden bij een van onze specialisten of neem contact met ons op door een bericht te sturen.