Afrikaanderwijk Rotterdam

In samenwerking met supRmen digitaliseren wij elk jaar honderden vastgoedcomplexen. Zo hebben we voor een opdrachtgever van supRmen een mooi project uitgevoerd, het inwinnen van data voor een groot renovatieproject in de Afrikaanderbuurt in Rotterdam. Er worden hier verschillende woonblokken gerenoveerd. Wij maakten een 3D Mesh in combinatie met hoge resolutie inspectiebeelden. Lees hieronder meer over de vraagstelling van de klant, de oplossingen en onze meerwaarde.

Vraagstelling

De traditionele (handmatige) benadering en uitvoering van onderhoud en renovatie van hun vastgoedportefeuille zorgden voor de woningcorporatie (te) vaak voor subjectieve en onnauwkeurige gegevens die niet compleet en accuraat genoeg waren. Dit leidde vaak tot onverwachte kosten en oncontroleerbaar meerwerk. Daarom vroeg de woningcorporatie aan supRmen of ze hen konden helpen meer grip te krijgen op het aanbestedingsproces en onverwachte (meer)kosten tot het minimale te beperken.

De oplossing die supRmen in samenwerking met Eyefly hiervoor heeft aangeboden is:

 1. Het realiseren van extreem nauwkeurige beelden van de daken en gevels
 2. Het maken van een fotorealistisch 3D-model voor een compleet overzicht
 3. De mogelijkheid om in het model afmetingen van kozijnen, deuren en andere gebouwelementen te bepalen en schades en afwijkingen te detecteren    

Data inwinning 

Voordat de data werd ingewonnen zijn alle bewoners in een straal van 50 meter rondom de woonblokken geïnformeerd. Daarna zijn wij gestart met de inwinning en hebben we duizenden 100-megapixel foto’s gemaakt met onze drone. Ook zijn er naast dronefoto’s beelden vanaf straatniveau gemaakt met hoge resolutie camera’s. Op deze manier brengen we ook de onderkanten van onder andere de dakoverstekken en de dakgoten haarscherp in beeld. Hierdoor zijn alle plekken die normaal gesproken alleen te bereiken zijn met een steiger of hoogwerker, nauwkeurig in beeld gebracht.

We hebben beelden gemaakt met een detailniveau van 2 millimeter. Hierdoor is de conditie van het complex duidelijk zichtbaar en worden er op basis van onze data door supRmen nauwkeurige metingen gedaan. In verband met de privacy hebben wij mensen en auto’s in onze data geblurd.

Eyefly screenshot 3D mesh Afrikaanwijk
Eyefly screenshot Afrikaanwijk online portaal

Data visualisatie 

Alle door de drone en op straatniveau gemaakte foto’s hebben we aan elkaar gerekend tot een 3D-mesh. Deze uploaden wij in het online portaal van supRmen. In het online portaal kan de opdrachtgever 24/7 bij het 3D-model én alle data. Op basis van onze 3D-mesh en hoge resolutie beelden voeren supRmen en haar klanten inspecties uit en stellen  MJOP’s (Meerjarige Onderhoudsplannen) op. 

Opgeleverd

De woningcoörporatie heeft de 3D-mesh gebruikt als basis voor de uitvraag en aanbesteding. Ook hebben ze het model gedeeld met de aannemers die voor de aanbesteding uitgenodigd waren. De aannemers hebben hun aanbod gemaakt op basis van het 3D-model zonder hiervoor op locatie te zijn geweest.

De 3D-mesh gebruikten we dagelijks en was onze ‘startpagina’”- Emiel Graafland – Projectleider aannemer. 

De 3D-mesh werd continu gebruikt als archief en naslagwerk. Hierdoor was er geen noodzaak om foto’s te maken op locatie en ook waren er geen discussies over meerwerk. Dit zorgde voor veel tijdsbesparing. Er werden geen ritten gemaakt om ‘nog even iets in te meten’ of om ‘nog even iets te controleren’. Alle benodigde informatie was beschikbaar in het online portaal.

“De 3D-mesh leidde elke dag voor meer efficiëntie en gemak” –  Nick van der Linden – werkvoorbereider aannemer.

In dit project is geen(!) meerwerk gerekend door de aannemer, waardoor de woningcorporatie budget over had om ook de binnentuinen te laten renoveren.

Voordelen voor de woningcorporatie & aannemer

Voor de gebruikers heeft het een aantal voordelen:

 

 • Het werken met een 3D-mesh is veiliger, omdat werken op hoogte minder vaak aan de orde is.
 • Je hebt altijd en overal toegang tot accurate gegevens.
 • Zelfs de kleinste details en precieze omstandigheden zijn in de 3D-mesh en hoge resolutie originele foto’s te vinden.
 • De 3D-mesh werd op hele korte termijn opgeleverd. 
 • De grote hoeveelheid foto’s waar de 3D-mesh uit bestaat is te gebruiken als archief en naslagwerk.
 • Het zijn kwalitatief hoogwaardige beelden van moeilijk bereikbare plekken in de 3D-mesh.
 • Tijdens het inwinnen was er geen/nauwelijks overlast voor bewoners.
 • Het online portaal is eenvoudig te delen met klanten, (onder)aannemers en andere stakeholders
 • In dit project is geen meerwerk gerekend door de aannemer, waardoor de woningcorporatie budget over had om ook de binnentuinen te laten renoveren.

Gerelateerde projecten

De fotobeelden maken we met onze drone met
100-megapixel camera. De beelden zijn zeer nauwkeurig: tot 0,5 millimeter per pixel.

Daarom EyeFly

 • Gecertificeerd drone operator
 • Specialist in data-inwinning én verwerking
 • Experts op het gebied van Geo-, Infra- en Bouw

Meer weten?

Remco Kootstra
Bedrijfsleider & projectleider

+31 (0)6 5799 4595
remco.kootstra@eyefly.nl
LinkedIn

Meer informatie over onze diensten en werkzaamheden?

Vraag naar de mogelijkheden bij een van onze specialisten of neem contact met ons op door een bericht te sturen.