3D mesh nieuwe waterwerken in Zoutkamp

Wij winnen de huidige situatie van Zoutkamp in voor het programma Droge voeten 2050. Dit programma is door Waterschap Noorderzijlvest in het leven geroepen om wateroverlast nu en in de toekomst te voorkomen door het doen van aanpassingen. TAUW coördineer het project. Voor TAUW brengen wij Zoutkamp in kaart met een drone uitgerust met een 100MP camera. 

De renovatie is in opdracht van Waterschap Noorderzijlvest. Samen met provincie Groningen en de gemeente Het Hogeland willen zij de waterveiligheid op orde brengen. En tegelijkertijd de leefbaarheid en bereikbaarheid van het plaatsje Zoutkamp verbeteren. De historische Hunsingosluis in de voormalige zeedijk wordt omgebouwd tot schutsluis, de dijk krijgt weer een regionaal kerende functie en er wordt een groot nieuw gemaal van 1.600 m3/min in deze kering gebouwd. Dit laatste betekent een capaciteitsuitbreiding van 60%.

Combineren expertises

Dit project voeren wij uit samen met ons zusterbedrijf Geomaat. Wij combineren hun expertise landmeten met onze expertise drone-mapping. Door de bundeling van deze expertises leveren wij een zeer compleet ‘data pakket’. Wij winnen de situatie in met onze drones waarna Geomaat voor de digitale uitwerking zorgt. Ook meet Geomaat op traditionele wijze een deel van de zachte topo en de aanwezige bomen in. Dit is een zeer waardevolle combinatie voor TAUW. Afgelopen jaar hebben we ook de sluizen in Noord Holland ingewonnen voor TAUW op dezelfde manier.

Drone-mapping

Naast de renovatie aan de sluis, worden er in heel Zoutkamp aanpassingen gedaan voor het programma Droge Voeten 2050. Het inwinnen met een drone is daarom de beste optie. Zo brengen wij gemakkelijk het hele dorp in kaart vanuit de lucht. Dit doet de piloot met een drone uitgerust met een 100MP camera. Voorafgaand aan het vliegen hebben wij alle bewoners geïnformeerd door een brief.

De drone-data en de statisch ingewonnen data versterken elkaar. Dit komt doordat de data exact op elkaar past. Bij het inwinnen van de drone-data wordt er gebruik gemaakt van paspunten. Dit zijn door Geomaat gewaterpaste grondslagpunten die zichtbaar zijn vanuit de lucht. Door het exact op elkaar plaatsen van de data (op XYZ), is de data uiterst nauwkeurig.

Delen die vanuit de lucht slecht meetbaar zijn, heeft de landmeter van Geomaat ingewonnen door terrestrische metingen. Denk hierbij aan het talud, de watergangen en een gedeelte met allemaal bomen. 

Eyefly Geomaat DTM Zoutkamp nieuwe waterwerken

3D-mesh 

 Wij koppelen de ingewonnen foto’s aan elkaar. Hierna maken we vervolgens met behulp van fotogrammetrische software een 3D-mesh van. Een 3D-mesh geeft een goed beeld van de gehele project scope. Bovendien is de kwaliteit van de 3D-mesh aanzienlijk! Inzoomen kan tot millimeterniveau. Daarnaast kan de opdrachtgever het nieuwe ontwerp inpassen in de 3D-mesh.  

Van deze 3D-mesh maakt TAUW een visualisatie. Deze wordt gebruikt voor het maken van het ontwerp. Maar ook kan deze visualisatie gebruikt worden voor virtual reality. Op die manier kunnen de bewoners van Zoutkamp alvast zien hoe de nieuwe situatie van de sluis eruit gaat zien.

Digitaal terrein model (DTM)

De ingewonnen 3D-puntenwolk vormt de basis voor het Digitaal terreinmodel. Geomaat verwerkt en combineert de drone-data en de handmatige meetdata tot een volwaardig DTM. Het DTM geeft een gedetailleerde weergave van het projectgebied en de sluis. Alle verhardingen, puntobjecten, bebouwing en zachte topografie zijn hierin opgenomen. Een prachtig voorbeeld van hoe nieuwe innovatieve en traditionele meetmethoden elkaar kunnen aanvullen en versterken!

Eyefly Geomaat DTM Zoutkamp nieuwe waterwerken

Rijksmonument 

De Hunsingosluis in Zoutkamp is een Rijksmonument. Het is dus van groot belang dat de renovatie past in een historisch beschermde omgeving. Uiterste precisie staat centraal bij metingen van sluizen. Al eerder hebben wij samen met TAUW situatiemetingen van sluizen gemaakt. Doordat de samenwerking goed bevalt zijn we ook voor dit project de samenwerking weer aangegaan. 

Gerelateerde projecten

Afbrandhoogtes Damwanden Enschede

Afbrandhoogtes Damwanden Enschede

Strukton is bezig met het aanbrengen van een grondkering voor het laatste deel van de fietssnelweg F35 in opdracht van gemeente Enschede. Het gaat hierbij om een damwand parallel lopend aan het...

Lees meer
Producten Liendert LIVE

Producten Liendert LIVE

Wij zijn bezig met de realisatie van een 3D-stadsmodel van de Amersfoortse wijk Liendert. Alle data is ingewonnen en de producten worden nu gerealiseerd. Het 3D-stadsmodel is één van de...

Lees meer
Digital Twin – Emmaviaduct

Digital Twin – Emmaviaduct

Er wordt hard gewerkt aan het hoofdstation in Groningen. Om de toekomstige verkeersstromen richting het station en de nieuwe wijk Spoorkwartier soepel te laten lopen wordt het Emmaviaduct aangepakt....

Lees meer

De fotobeelden maken we met onze drone met
100-megapixel camera. De beelden zijn zeer nauwkeurig: tot 0,5 millimeter per pixel.

Daarom EyeFly

  • Gecertificeerd drone operator
  • Specialist in data-inwinning én verwerking
  • Experts op het gebied van Geo-, Infra- en Bouw

Meer weten?

Remco Kootstra
Bedrijfsleider & projectleider

+31 (0)6 5799 4595
remco.kootstra@eyefly.nl
LinkedIn

Meer informatie over onze diensten en werkzaamheden?

Vraag naar de mogelijkheden bij een van onze specialisten of neem contact met ons op door een bericht te sturen.