Afbrandhoogtes Damwanden Enschede

Strukton is bezig met het aanbrengen van een grondkering voor het laatste deel van de fietssnelweg F35 in opdracht van gemeente Enschede. Het gaat hierbij om een damwand parallel lopend aan het spoor. Om vervolgwerkzaamheden snel uit te kunnen voeren moesten de damwanden ingemeten worden om de exacte afbrandhoogten en posities te bepalen. Hier kwamen wij in beeld. 

Op de centimeter nauwkeurig 

De afbrandhoogtes van de damwanden moeten op de centimeter nauwkeurig bepaald worden. Door middel van drone mapping hebben wij de damwanden ingewonnen. Wij hebben middels de techniek fotogrammetrie duizenden 100 megapixel foto’s gemaakt en ingepast op het bestaande grondslagnetwerk van Strukton. Hierbij genereerden we een zeer dichte en nauwkeurige 3D Puntenwolk waarin vervolgens 3D lijnen getekend zijn.

Op basis van het door Strukton aangeleverde ontwerp bepaalden we in AutoCAD per aangebrachte damwandplank de afbrandhoogte.

 

Uitdaging 

Strukton zocht een betrouwbare en efficiënte methode om de damwandplanken in te meten. Door onze ontheffing om boven operationeel spoor te vliegen konden wij zonder maatregelen boven het spoor vliegen om beide zijden van de damwand goed en gedetailleerd in beeld te brengen.

Eyefly damwand tekening orthomosaic
Eyefly Enschede damwanden afbrandhoogtes

Hoge resolutie 

De damwandplanken zijn relatief dun qua dikte van het staal. Om uiteindelijk een goede 3D puntenwolk te generen was het voor ons belangrijk om een hele hoge resolutie te behalen. Dit bereikten we door de inzet van onze 100 Megapixel camera waarbij een resolutie van enkele millimeters behaald werd. Zonder deze hoge resolutie was het niet mogelijk om de exacte afbrandhoogtes te bepalen.

Onder de indruk 

Strukton wilde graag een keer ervaren hoe het is om deze gegevens in te winnen door middel van drone mapping. Het inmeten van de damwanden door een maatvoerder en het uitwerken van de tekeningen was mogelijk duurder en minder snel.

Wat een nauwkeurige data, hier kunnen we zelfs onze as-built mee maken’– Henk Waanders, uitvoerder Strukton.  

ING Amsterdam
100MP pointcloud

Optimale nauwkeurigheid
door millimeter detailniveau

Gerelateerde projecten

De fotobeelden maken we met onze drone met
100-megapixel camera. De beelden zijn zeer nauwkeurig: tot 0,5 millimeter per pixel.

Daarom EyeFly

  • Gecertificeerd drone operator
  • Specialist in data-inwinning én verwerking
  • Experts op het gebied van Geo-, Infra- en Bouw

Meer weten?

Remco Kootstra
Bedrijfsleider & projectleider

+31 (0)6 5799 4595
remco.kootstra@eyefly.nl
LinkedIn

Meer informatie over onze diensten en werkzaamheden?

Vraag naar de mogelijkheden bij een van onze specialisten of neem contact met ons op door een bericht te sturen.