Inmeten zandsuppletie Texel
Al sinds 2018 vliegen wij ieder jaar minimaal vier keer op Texel. Voor Jan De Nul monitoren wij hier de zandsuppletie en in 2018 het geplante helmgras. In één dag vliegen wij een gebied in ter grootte van 400 voetbalvelden! Een uitdagende klus die wij meerdere keren per jaar uitvoeren op de Prins Hendrikzanddijk.
Jan De Nul heeft in 2017 de zandsuppletie van de Prins Hendrikzanddijk aangenomen. Een erg omvangrijk project waarbij zowel waterveiligheid als natuurontwikkeling centraal staan. Aan de buitenzijde van de dijk heeft Jan De Nul een duinlichaam gecreëerd en is er helmgras gepland. Sindsdien monitoren wij elk jaar de zandsuppletie.
Omvangrijk project
Het gaat hier om een erg omvangrijk project waar we meerdere keren per jaar hoogtemetingen voor uitvoeren. Door de omvang en de complexiteit van de opdracht heeft Jan De Nul Eyefly ingeschakeld. Met onze drones vliegen wij het hele gebied in 4 uur in. Hierbij voeren wij verschillende hoogtemetingen uit. Het gebied moet binnen dit korte tijdsbestek ingevlogen worden in verband met hoog- en laagwater. Ook is het belangrijk dat alle data binnen één dag ingewonnen wordt, anders sluit de data niet goed op elkaar aan.
De eerste keer nadat Jan De Nul het duinlichaam gecreëerd heeft en het helmgras plantte (in 2017), hebben wij een automatische telling van het helmgras uitgevoerd. Er zijn circa 2 miljoen helmgras planten gepland. De ingewonnen data laden we in en op basis van machine learning worden de helmgras planten automatisch geteld.
Bij iedere meting bepalen we de hoogte van de door Jan De Nul geplaatste zakbakens. De zakbakens hebben als doel om te kijken of het gebied deformeert/verzakt. Dit meten wij efficiënt in met onze drones, dit bespaart tijd en kosten want meestal worden de zakbakens ingemeten met een traditionele GPS-RTK stok.
De omvang, de korte doorlooptijd en de meetnauwkeurigheid maken het een complex project. En daarmee een perfecte uitdaging voor Eyefly!
Uitdaging
De producten die wij opleveren aan Jan De Nul en indirect aan Waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) zijn een orthomosaic en een hoogtegrid met punten van elk 50 centimeter. Dit laatste is een hoogtemodel van het gebied inclusief vegetatie compensatie. Hiermee bepaalt onze opdrachtgever of alles nog steeds goed op hoogte ligt en of er veel zandverplaatsing plaatsvindt. Naast het vliegen binnen een kort tijdsbestek was het een uitdaging om de eventuele vegetatie te compenseren. Met een zelfontwikkelde tool zorgen wij ervoor dat wij de vegetatiehoogte automatisch vereffenen en bepaalt Jan De Nul de zandverplaatsing.
Al jaren
Al sinds 2018 voeren wij deze metingen uit voor Jan De Nul. Je kan dus wel stellen dat wij inmiddels goed bekend zijn op de Prins Hendrikzanddijk. Wij hopen dat we dit unieke project op deze prachtige locatie nog jaren mogen uitvoeren!
Gerelateerde projecten
Liendert LIVE – Orthomosaic
Binnen het project Liendert LIVE hebben wij in samenwerking met zusterbedrijf Geomaat een orthomosaic gerealiseerd. Een orthomosaic is een hoge resolutie geogerefereerde 2D luchtfoto. Een...
Afbrandhoogtes Damwanden Enschede
Strukton is bezig met het aanbrengen van een grondkering voor het laatste deel van de fietssnelweg F35 in opdracht van gemeente Enschede. Het gaat hierbij om een damwand parallel lopend aan het...
Producten Liendert LIVE
Wij zijn bezig met de realisatie van een 3D-stadsmodel van de Amersfoortse wijk Liendert. Alle data is ingewonnen en de producten worden nu gerealiseerd. Het 3D-stadsmodel is één van de...
De fotobeelden maken we met onze drone met
100-megapixel camera. De beelden zijn zeer nauwkeurig: tot 0,5 millimeter per pixel.
Meer informatie over onze diensten en werkzaamheden?
Vraag naar de mogelijkheden bij een van onze specialisten of neem contact met ons op door een bericht te sturen.