Liendert LIVE – Orthomosaic
Binnen het project Liendert LIVE hebben wij in samenwerking met zusterbedrijf Geomaat een orthomosaic gerealiseerd. Een orthomosaic is een hoge resolutie geogerefereerde 2D luchtfoto. Een orthomosaic is te vergelijken met Google Earth, maar dan op veel hogere resolutie. Voor de realisatie van een orthomosaic passen we de techniek fotogrammetrie toe. Hierbij voegen we duizenden foto’s samen tot één foto. De orthomosaic ligt daarbij nauwkeurig op coördinaten en wordt voor verschillende doeleinden gebruikt.
De data inwinning is onderdeel van het project Liendert Interactieve Visuele Ervaring (LIVE). In het project werken wij samen met AeroVision, Gemeente Amersfoort, RIVM, NEO, StrateGis, HydroLogic en Stichting Future City om de toepasbaarheid van Digital Twins te toetsen en verder te ontwikkelen. Dit om zo meer inzicht te krijgen in de inrichting van de openbare ruimte. De Europese Unie draagt bij aan de financiering van het project via het Kansen voor West II programma van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Op de website van project LIVE lees je meer over het project.
Digitaliseren
Met een orthomosaic kun je 2D karteren, je kan hem namelijk in QGIS en ArcGIS laden. Met deze software wordt de informatie in de orthomosaic naar objecten, lijnen en vlakken (shapefiles) vertaald. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld alle verhardingen, woningen, groenvoorzieningen, objecten en dergelijke te digitaliseren. Ook de verschillende verhardingssoorten en de visuele staat van de weg kunnen bepaald worden aan de hand van de orthomosaic. Verder is het ook mogelijk om berekeningen en mutatiesignaleringen hier op uit te voeren.
Toepassingen orthofoto
Een orthomosaic is enorm bruikbaar voor verschillende toepassingen zoals stedenbouw, milieuanalyses en natuurbehoud. Orthofoto’s zijn erg nuttig bij het detecteren van schade aan infrastructuur. Ze stellen inspecteurs in staat om nauwkeurig en op afstand schadegevallen te identificeren, variërend van scheuren in gebouwen tot erosie van wegen. Het resultaat hiervan is vaak snel respons en herstel.
Dankzij de hoge resolutie kunnen nauwkeurige metingen van afstanden, oppervlaktes en objectafmetingen uitgevoerd worden. Ingenieurs, stedenbouwkundigen en landmeters gebruiken deze metingen voor planning, ontwerp en analyse van infrastructurele projecten.
True orthomosaic: er recht boven
Het belangrijkste verschil tussen onze orthomosaic en een luchtfoto van Google Earth is dat wij een zogenoemde true orthomosaic genereren. Wij vliegen recht boven het object. True staat voor ‘waarheidsgetrouw’. Op deze manier kan er met de orthomosaicen nauwkeurig gekarteerd worden.
Bij orthomosaicen die niet true zijn -en dus niet recht boven een object zijn genomen- zie je doorgaans ‘omvalling’. Dit betekent dat bijvoorbeeld de zijkant van een gebouw te zien is. Daardoor kan de exacte locatie van een dak van een gebouw op deze foto’s verschoven zijn.
“Wij houden in onze true orthomosaicen rekening met de hoogte van objecten om zo omvalling te compenseren. Op deze manier zijn onze true orthomosaicen betrouwbaar om mee te karteren.”
Data combineren
Door orthofoto’s te combineren met andere geografische datasets, zoals grondgebruik, demografische informatie en infrastructuur gegevens, kunnen complexe ruimtelijke analyses worden uitgevoerd. Dit levert waardevolle inzichten op voor stadsplanning, rampenpreventie en andere toepassingen. Ook cartografen kunnen profiteren van hoge resolutie orthofoto’s om nauwkeurige en aantrekkelijke kaarten te maken. Deze kaarten zijn nuttig voor navigatie, toerisme, landgebruiksplanning en veel andere toepassingen. Overheden en beleidsmakers kunnen ook gebruik maken van de hoge resolutie orthofoto’s bij het plannen van stedelijke ontwikkeling, het identificeren van potentiële risico’s en het vaststellen van prioriteiten voor infrastructuurprojecten.
Een schat aan informatie
Kortom, hoge resolutie orthofoto’s zijn binnen verschillende projecten van toepassing doordat ze een schat aan informatie over een gebied bevatten. Dit variërend van infrastructuurbeheer tot milieuanalyse en ruimtelijke planning. De gedetailleerde weergave en nauwkeurige metingen maken het een onmisbare bron voor professionals en onderzoekers in verschillende vakgebieden.
Werken met de orthomosaic
Onze opdrachtgevers zijn met name overheden, aannemersbedrijven in de GWW en ingenieursbedrijven. Wij leveren onze orthomosaicen doorgaans in een geogerefereerd ECW-formaat. Onze opdrachtgevers kunnen dit gebruiken in een GIS applicatie, AutoCAD, Civil3D of Microstation. Het is ook mogelijk om het ECW-formaat in ArcGIS Online te gebruiken.
“Bij projecten waar een AutoCAD-tekening geleverd moet worden, leveren we de orthomosaic ook mee in de tekening. Zo is visueel goed te zien welke lijnen er uit zijn gewerkt en wat deze betekenen.”
Lees hier meer over project Liendert in de andere artikelen binnen deze reeks:
Gerelateerde projecten
Afbrandhoogtes Damwanden Enschede
Strukton is bezig met het aanbrengen van een grondkering voor het laatste deel van de fietssnelweg F35 in opdracht van gemeente Enschede. Het...
Producten Liendert LIVE
Wij zijn bezig met de realisatie van een 3D-stadsmodel van de Amersfoortse wijk Liendert. Alle data is ingewonnen en de producten worden nu...
FrieslandCampina Bedum – Digital Twin
FrieslandCampina is één van de grootste leveranciers van zuivelproducten in Nederland en beschikt over verschillende productielocaties. Eén van...
De fotobeelden maken we met onze drone met
100-megapixel camera. De beelden zijn zeer nauwkeurig: tot 0,5 millimeter per pixel.
Meer informatie over onze diensten en werkzaamheden?
Vraag naar de mogelijkheden bij een van onze specialisten of neem contact met ons op door een bericht te sturen.