Eyefly bestaat 5 jaar!
Lammert en Remco vertel eens, hoe zijn jullie ooit begonnen?
“Remco en ik zijn in 2014 begonnen, met z’n tweeën op de zogeheten zolderkamer haha” vertelt Lammert lachend. “Dat was naar aanleiding van een drone die Remco had gekocht van geld wat hij op zijn verjaardag had gekregen. Hij showde hem later aan onze gezamenlijke vriendengroep en daar kreeg ik inspiratie van”. “Klopt, ik heb ooit hobbymatig een drone gekocht van rond de €100” vult Remco aan. “Mijn plan was om er gewoon wat foto’s en video’s mee te maken, maar dat is wat anders gelopen”. Lammert: “In die tijd werkte ik nog als koerier. Ik had een lange rit naar België en toen heb ik er goed over nagedacht. Ik belde Remco en zei: ‘we moeten eigenlijk even om tafel om het over die drone te hebben’. Toen hebben we een bedrijfsplan geschreven en zijn we dezelfde middag nog naar de KVK gereden. Zo is Eyefly geboren. Nouja, Skydrone Friesland toen nog haha” vertelt Lammert. Remco vult het aan “Het is een stukje enthousiasme voor de techniek en de innovatie. We zagen dat het iets nieuws op de markt was en dat trok ons”.
En toen? ‘Een vliegende start gemaakt?’
Lammert: “Nou niet bepaald haha. In het begin was het erg lastig want er was nog weinig bekend over drone wet- en regelgeving, dus we moesten er wel aan voldoen, maar we wisten niet precies waaraan. Inmiddels is er gelukkig meer over bekend”. Remco: “Lammert kan zich heel goed ergens in vastbijten. Zo heeft hij de hele wet- en regelgeving die toen opkwam eigen gemaakt”. Lammert vervolgt “Ja klopt, toen we alle vergunningen hadden zijn we op ontdekking gegaan. Wat willen we nu eigenlijk met de drone? Welke kant gaan we op?”.
En hoe kwamen jullie op het idee om data in te winnen met de drone?
“Via een leverancier hoorde Remco van de techniek: fotogrammetrie. Dat vonden we direct wel interessant!” vertelt Lammert. “We houden er beiden van om wat te creëren. Daardoor ging ik op zoek naar de connectie met de bouw en techniek. In een relatief korte tijd hebben we ons deze techniek eigen gemaakt” vervolgt Remco.
Dus jullie eerste project was voor Geomaat?
Lammert: “Klopt, we wisten inmiddels hoe we moesten meten met de drone en hoe we ruwe data konden verwerken. Maar om dit te vertalen naar een gecontroleerde meting/een goed resultaat, daar heeft Geomaat ons bij geholpen. Ze hebben ons geholpen met de verwerking van de data en ze gunden ons onze eerste landmeetkundige opdracht. Doordat we de data toen verwerkt hebben met de begeleiding van Geomaat was het een geslaagd project. Omdat we erg trots zijn op ons eerste landmeetkundige project, staat dit project op de zijkant van onze bus!”.
En hebben jullie daarna de samenwerking met Geomaat opgezocht?
Remco: “Op een gegeven moment hoorde ik via een leverancier dat Geomaat bij hun aangeklopt had omdat ze ook willen investeren in drones. Daar waren wij natuurlijk wel een beetje sneu onder. Ik heb toen direct mijn contactpersoon bij Geomaat gebeld. Na een tijdje belde Jolle Jelle, hij wou met ons in gesprek. Daar was ik van onder de indruk, hij is toch de directeur van een groot bedrijf. Hij kwam bij ons langs op ons toenmalige kantoor: ‘de zolderkamer’ zoals Jolle Jelle het noemt. Na 5 minuten besloten we dat we de samenwerking moesten doorzetten, het klikte meteen!”.
Dit vult Jolle Jelle aan: “Dat klopt, wij wilden inderdaad al een tijdje wat met drones gaan doen maar wij beschikten niet over de juiste certificaten en ook hadden wij geen personeel dat gespecialiseerd is in Drone Mapping. Op het project: de Centrale As, kwamen we in contact met Remco en Lammert. Dat vond ik meteen erg interessant”.
“Ik zie Geomaat als collega’s, leuke collega’s! De informatievoorziening en hoe we elkaar versterken, dat is toch fantastisch!” – Remco Kootstra
De start van Eyefly
“De samenwerking met Geomaat geeft ons gewoon een fantastische positie. Daar ben ik Jolle Jelle dan ook erg dankbaar voor”, vertelt Remco. Lammert vult dit aan, “Ja, en toen Jolle Jelle bij het bedrijf inkwam wilden we ook een compleet nieuwe start maken. Daar hoort ook een nieuwe naam bij, zo is Eyefly geboren”.
Springplank
“Het belangrijkste voor ons was verder investeren en opdrachtgevers voor ons winnen. Toen we nog met z’n tweeën waren, was dat best lastig. Dat Jolle Jelle erbij kwam, is voor Eyefly wel een springplank geweest” vertelt Lammert trots. Remco: “Jolle Jelle nam een heel netwerk mee en ik kon de kneepjes van het vak van hem leren, een goede combinatie dus!”. Jolle Jelle vertelt dat hij de samenwerking ook als erg prettig ervaart “Om zo met z’n drieën zoiets leuks te doen daar geniet ik enorm van. Voor Remco en Lammert ben ik een sparringpartner en coach, ik vind het leuk om mijn kennis en ervaring op hun over te brengen. Daarnaast word ik weer geïnspireerd door Remco en Lammert hun ondernemerschap en innovaties”.
Waar staat Eyefly over 5 jaar?
Remco: “We hebben een groeiambitie, willen onze grenzen verleggen en innovatief blijven. We nemen geen genoegen met het product dat we nu hebben liggen maar willen dit verbeteren en uitbreiden”.
Dit vult Jolle Jelle aan: “Door onze hoge mate van vakkundigheid en doordat we voortdurend streven naar innovatie, behoren we op dit moment tot de bedrijven die zich experts mogen noemen op het gebied van drones. In deze snel vernieuwende markt is dat niet eenvoudig. Ons doel is dat we over 5 jaar nog steeds experts zijn doordat we onszelf steeds weer verbeteren en vernieuwen”
En waar staat Eyefly volgens jullie voor?
Remco: “De meest deskundige drone partij van Nederland, maar dat klinkt wel een beetje arrogant hè? Wij krijgen er energie van om een passende oplossing te bieden aan onze opdrachtgevers, iets waar de opdrachtgever echt iets mee kan. Dat is onze meerwaarde. Transparantie, eerlijkheid en echt mooie projecten draaien, dat is waar wij voor staan!”. “Daar sluit ik mij volledig bij aan!” aldus Lammert.
“Als je ziet wat we nu met z’n allen doen, dat is toch fantastisch?!” – Jolle Jelle de Vries
Gerelateerde projecten
Nulmeting voor nieuw middenspanningstracé
De energietransitie is in volle gang. Van Gelder Kabels, Leidingen en Montagewerken legt in opdracht van Liander nieuwe hoogspanningskabels aan rondom Hengelo en Winterswijk. Na de werkzaamheden moet de situatie weer in de originele staat terug worden gebracht. Eyefly heeft daarom een nulmeting (in 3D) en een visuele vastlegging uitgevoerd.
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
Dit jaar vind je ons voor de tweede keer op de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht samen met zusterbedrijf Geomaat. De beurs is op woensdag 25 & donderdag 26 september in de jaarbeurs in...
Liendert LIVE – Orthomosaic
Binnen het project Liendert LIVE hebben wij in samenwerking met zusterbedrijf Geomaat een orthomosaic gerealiseerd. Een orthomosaic is een hoge resolutie geogerefereerde 2D luchtfoto. Een...
De fotobeelden maken we met onze drone met
100-megapixel camera. De beelden zijn zeer nauwkeurig: tot 0,5 millimeter per pixel.
Meer informatie over onze diensten en werkzaamheden?
Vraag naar de mogelijkheden bij een van onze specialisten of neem contact met ons op door een bericht te sturen.