Nulmeting tracé Dokkum Hallum

In opdracht van Liander realiseert Heijmans een nieuw 20 kV kabeltracé tussen Dokkum en Hallum. Het nieuwe kabeltracé is 17.5 km lang en verbindt het onderstation in Dokkum met het regelstation in Hallum. Het nieuwe tracé loopt langs diverse openbare wegen, door particuliere percelen en kruist wegen en watergangen. Wij winnen het hele tracé in alvorens de plaatsing (nulmeting) én na de aanleg van het nieuwe kabeltracé. De ingewonnen 3D-data laden wij in, in de ArcGIS omgeving van Heijmans. Benieuwd hoe wij dit uitvoeren? Lees dan verder.

Waarom met de drone? 

Inwinnen met een drone is sneller, vollediger (bermen, wegen en bebouwing leggen we vast) en zeer nauwkeurig. Zo behalen wij een resolutie van 5 millimeter per pixel waardoor eventuele schades eenvoudig opgemerkt kunnen worden. Het hele tracé hebben wij met onze RTK-drone met 100MP camera ingewonnen wat er ook voor zorgt dat de overlast voor de bewoners minimaal blijft. Wij hoeven namelijk de percelen en eigen terreinen niet te betreden.

De ingewonnen data wordt vertaald naar een nulmeting. Dit doen wij om achteraf discussies te voorkomen en om goed te weten wat de actuele staat van het tracé is voordat de werkzaamheden plaatsvinden.

Van alle ingewonnen foto’s (in totaal 25.000) realiseren wij een 3D-puntenwolk en Orthomosaic die ongeveer op 3 cm nauwkeurig op de coördinaten (XYZ) ligt.

Zie hieronder een deel van de hoge resolutie Orthomosaic (een enkele hoge resolutie luchtfoto welke samengesteld is op basis van duizenden foto’s). Klik op de afbeelding en zoom in om het enorme detailniveau te ontdekken:

Online portaal

Via ons online portaal kan Heijmans werken met de 3D-puntenwolk, de origineel ingewonnen foto’s en de orthomosaic. Ons online portaal is gebruiksvriendelijk, intuïtief en snel. Zo hoeft Heijmans niet met grote bestanden te werken maar kunnen ze via het online portaal bij alle data. Het gaat hierbij om de puntenwolk en de losse foto’s.

Tevens hebben we de data van ons online portaal gekoppeld aan de ArcGIS online omgeving van Heijmans.

Heijmans: “De manier waarop Eyefly deze opnames uitvoert komt vooral ten goede aan de omgeving. Het uitvoeren van de opnames heeft weinig impact op de omwonenden en door de hoogwaardige kwaliteit van de opnames wordt geborgd dat het projectgebied op de juiste manier wordt achtergelaten“.

Aanleg nieuwe kabels

Het nieuwe kabeltracé wordt aangelegd om het elektriciteitsnet van Liander toekomstbestendig te maken. De aanleg van de nieuwe kabels tussen Dokkum en Hallum is gestart in september 2021 en is naar verwachting in het voorjaar van 2022 gereed.

Wanneer alle kabels aangelegd zijn winnen wij nogmaals het tracé in om de nieuwe situatie te controleren. In het online portaal is het gemakkelijk om de eerder ingewonnen data (de nulmeting) te vergelijken met de nieuw ingewonnen data.

 

Feitje: we hebben in totaal 25.000 foto’s gemaakt van het gehele tracé met een resolutie van 5 mm per pixel.

Gerelateerde projecten

Afbrandhoogtes Damwanden Enschede

Afbrandhoogtes Damwanden Enschede

Strukton is bezig met het aanbrengen van een grondkering voor het laatste deel van de fietssnelweg F35 in opdracht van gemeente Enschede. Het gaat hierbij om een damwand parallel lopend aan het...

Lees meer
Producten Liendert LIVE

Producten Liendert LIVE

Wij zijn bezig met de realisatie van een 3D-stadsmodel van de Amersfoortse wijk Liendert. Alle data is ingewonnen en de producten worden nu gerealiseerd. Het 3D-stadsmodel is één van de...

Lees meer
Kartbanen in kaart

Kartbanen in kaart

In samenwerking met Geomaat en in opdracht van de KNAF en Sweco hebben wij 5 kartbanen vastgelegd en uitgewerkt; Venray, Berghem, Strijen, Oldenzaal en Zwolle. De ingewonnen data verwerken wij tot...

Lees meer

De fotobeelden maken we met onze drone met
100-megapixel camera. De beelden zijn zeer nauwkeurig: tot 0,5 millimeter per pixel.

Daarom EyeFly

  • Gecertificeerd drone operator
  • Specialist in data-inwinning én verwerking
  • Experts op het gebied van Geo-, Infra- en Bouw

Meer weten?

Remco Kootstra
Bedrijfsleider & projectleider

+31 (0)6 5799 4595
remco.kootstra@eyefly.nl
LinkedIn

Meer informatie over onze diensten en werkzaamheden?

Vraag naar de mogelijkheden bij een van onze specialisten of neem contact met ons op door een bericht te sturen.