Asfaltontwerp op basis van dronedata

Voor het veiliger maken van de Lemsterweg in Langelille hebben wij in opdracht van Geomaat de Lemsterweg ingewonnen. Dit hebben wij gedaan met onze RTK-drone voorzien van 100MP camera. Van de ingewonnen data hebben wij een zeer gedetailleerde puntenwolk gerealiseerd met een nauwkeurigheid van 5 millimeter. Op basis van onze puntenwolk is het asfaltontwerp van de weg gerealiseerd en zijn er machinebesturing bestanden gemaakt voor de frees- en asfaltmachines.

De Lemsterweg in Langelille wordt veiliger gemaakt voor al het verkeer. Door de gebruikers wordt de Lemsterweg gekscherend de ‘Eftelingweg’ genoemd omdat er zoveel hobbels in zitten. Er mocht alleen nog maar langzaam gereden worden, bovendien stonden er al jaren waarschuwingsborden en kon maar een helft van de weg gebruikt worden. De Lemsterweg ligt namelijk op veengrond. Deze grond droogt steeds verder uit door de droge zomers en bomen die veel grondwater nodig hebben. Dit zorgt voor verzakkingen en scheuren in de weg.

Drone-mapping

Schagen Infra heeft de weg opnieuw geasfalteerd. Dit hebben ze gedaan op basis van het asfaltontwerp gerealiseerd door de asfaltspecialisten van Geomaat. Geomaat heeft ons gevraagd om de weg met de drone in te winnen omdat dit een snelle en efficiënte methode is. Maar ook voor de nauwkeurigheid, wij hebben bij dit project een nauwkeurigheid behaald van 5 millimeter. Aanvullend hebben wij de actuele staat van het asfalt op een resolutie van 2 millimeter per pixel in beeld gebracht door middel van een orthomosaic (samengevoegde luchtfoto van het gehele tracé).

DTM, asfaltontwerp en machinebesturing (Infra-Totaal)

Op basis van de ingewonnen puntenwolk, het DTM (Digitaal Terrein Model) en het ontwerp van de opdrachtgever maakten de asfaltspecialisten van Geomaat een asfaltontwerp. Ook is de machinebesturing van de frees (Roadprofiler) gerealiseerd op basis van onze data. Dat deze projecten nu ook met drones uitgevoerd worden is zeer uniek!

Bermverharding en nieuw asfalt

De gemeente Weststellingwerf heeft de problemen opgelost door aan beide kanten van de weg de berm te verharden. Daar tussenin ligt nu een nieuwe smallere weg. Volgens de gemeente zal de weg minder snel verzakken, omdat de ondergrond van het deel waar de nieuwe weg op ligt niet uitgedroogd is.

Gerelateerde projecten

De fotobeelden maken we met onze drone met
100-megapixel camera. De beelden zijn zeer nauwkeurig: tot 0,5 millimeter per pixel.

Daarom EyeFly

  • Gecertificeerd drone operator
  • Specialist in data-inwinning én verwerking
  • Experts op het gebied van Geo-, Infra- en Bouw

Meer weten?

Remco Kootstra
Bedrijfsleider & projectleider

+31 (0)6 5799 4595
remco.kootstra@eyefly.nl
LinkedIn

Meer informatie over onze diensten en werkzaamheden?

Vraag naar de mogelijkheden bij een van onze specialisten of neem contact met ons op door een bericht te sturen.