Oeverinspectie IJssel

Vanwege de ongekend lage waterstand in september 2018 heeft Eyefly een inspectie uitgevoerd van de gehele IJssel. Beide oevers (elk 120 kilometer) met een totale lengte van 240 kilometer zijn in 4 dagen tijd in beeld gebracht. In totaal zijn er 160.000 100 Megapixel foto’s ingewonnen.

In samenwerking met BAM en Van den Herik heeft Eyefly een volledige oeverinspectie verzorgd van de IJssel. Door de lage waterstand in 2018 was dit een uitstekend moment om meer informatie in te winnen dan bij een reguliere waterstand.

Het doel van de opnames was om schade aan de kades in kaart te brengen. Daarnaast is het van belang dat de schade herleidbaar is naar een bepaalde positie en dat de omvang van de schade berekend kan worden.

Vanwege de herleidbaarheid en het bepalen van de omvang heeft Eyefly ervoor gekozen om de gehele oever in beeld te brengen door middel van fotogrammetrie (het aan elkaar rekenen van foto’s tot een 3D puntenwolk). Drones waren in dit geval niet efficiënt vanwege de enorme lengte, daarom heeft Eyefly ervoor gekozen om drie 100 Megapixel camera’s te monteren op een schip. Vanuit verschillende perspectieven worden foto’s gemaakt die aan elkaar gerekend zijn tot een 3D puntenwolk.

Alle 160.000 foto’s zijn verwerkt tot een 3D puntenwolk en vervolgens aan onze opdrachtgever aangeboden in een online portaal. Door het online portaal kan de opdrachtgever de inspectie op kantoor uitvoeren. In het online portaal worden opmerkingen geplaatst bij de exacte locatie van schadegevallen. Op deze manier wordt de exacte positie herleid voor het aansturen van schadeherstelwerkzaamheden.

In de toekomst wordt zelflerende software (Artificial Intelligence) ingezet om schade automatisch te detecteren. 

Gerelateerde projecten

Afrikaanderwijk Rotterdam

Afrikaanderwijk Rotterdam

In samenwerking met supRmen digitaliseren wij elk jaar honderden vastgoedcomplexen. Zo hebben we voor een opdrachtgever van supRmen een mooi project uitgevoerd, het inwinnen van data voor een groot...

Lees meer
Inspectie Jan Blankenbrug

Inspectie Jan Blankenbrug

Over rivier de Lek bij Vianen ligt de Jan Blankenbrug. Jarenlang lag de bekende boogbrug ernaast. Deze werd echter niet meer gebruikt en is daarom weggehaald. In opdracht van DroneQuest -waar wij...

Lees meer
Gevelmonitoring ING

Gevelmonitoring ING

De gevels van het ING-gebouw in Amsterdam Zuid-Oost zijn grotendeels opgebouwd uit natuursteen. Inmiddels staat het gebouw 30 jaar en is het van belang om inzicht te hebben in de huidige staat van...

Lees meer

De fotobeelden maken we met onze drone met
100-megapixel camera. De beelden zijn zeer nauwkeurig: tot 0,5 millimeter per pixel.

Daarom EyeFly

  • Gecertificeerd drone operator
  • Specialist in data-inwinning én verwerking
  • Experts op het gebied van Geo-, Infra- en Bouw

Meer weten?

Remco Kootstra
Bedrijfsleider & projectleider

+31 (0)6 5799 4595
remco.kootstra@eyefly.nl
LinkedIn

Meer informatie over onze diensten en werkzaamheden?

Vraag naar de mogelijkheden bij een van onze specialisten of neem contact met ons op door een bericht te sturen.