Leer Lammert kennen…

In 2014 is Lammert samen met Remco een eigen bedrijf begonnen op het gebied van drones: Skydrone Friesland. Door de jaren heen heeft dit zich ontwikkeld tot Eyefly. Inmiddels bestaat Eyefly alweer 6 jaar. Lammert voert de meeste vluchten van Eyefly uit, maar wie is Lammert nou precies?

In 2014 is Lammert samen met Remco een eigen bedrijf begonnen op het gebied van drones: Skydrone Friesland. Door de jaren heen heeft dit zich ontwikkeld tot Eyefly. Inmiddels bestaat Eyefly alweer 6 jaar. Lammert voert de meeste vluchten van Eyefly uit, maar wie is Lammert nou precies?

Lammert de graaf

We stellen een paar vragen:

Wat houdt jouw werk precies in?

“Binnen Eyefly ben ik degene die vaak de uitvoering van de projecten verzorgt en ook de voorbereiding ervan. Ook zorg ik ervoor dat alles regeltechnisch klopt, zoals bijvoorbeeld de vergunningen maar ook het bijhouden en het plegen van onderhoud aan het materiaal. Verder zorg ik ervoor dat alles klopt m.b.t. de data-inwinning. Hiermee bedoel ik dat ik ervoor zorg dat de data op een correcte manier ingewonnen wordt zodat we hier op kantoor verschillende producten van kunnen realiseren, bijvoorbeeld een digitaal terreinmodel of een 3D-model.

Ook doe ik vaak de laatste checks in het veld voorafgaand aan het vliegen. Zo zijn er bijvoorbeeld bijna altijd wel objecten zoals bomen of gebouwen die een obstakel vormen voor de veiligheid tijdens het vliegen en voor de data inwinning. Vaak probeer ik van te voren een keer naar het project te gaan om te kijken hoe de situatie daar is en om deze dan goed in kaart te brengen. Dan komt het moment van uitvoering en hebben we nog allerlei checklijsten die we bij langs moeten voordat we daadwerkelijk kunnen vliegen. Na de inwinning van de data controleren we of de inwinning op de juiste manier gebeurd is.”

Wat vind je het leukst aan je werk?

“Ik geniet er het meest van als alles precies zo uitkomt zoals van te voren bedacht is. Laatst had ik een project voor waterschap Drents Overijsselse Delta, ik was twee uren bezig op locatie en alles verliep volgens plan, heerlijk!

Maar ik vind het ook mooi om als team op pad te gaan. Vooral als je goed op elkaar ingespeeld bent, we hebben namelijk een serieuze taakverdeling. Ook vind ik het mooi om mensen te overtuigen van de meerwaarde van data-inwinning vanuit de lucht, dus met drones. Vooral de mensen die ‘van de oude stempel’ zijn. Eerst zien ze de meerwaarde niet in, maar wanneer ik ze ‘ruwe data’ laat zien dan zijn ze eigenlijk meteen onder de indruk.”

Kun je een project noemen dat jou altijd is bijgebleven?

“Eén van de leukste projecten die wij uitgevoerd hebben, vind ik het project in Luxemburg in 2018. Wij gingen daar voor drie dagen heen en het bleek allemaal maatwerk te zijn op locatie. Dit project was lastig op kantoor voor te bereiden want het viaduct dat wij moesten inmeten loopt door een dal heen. Ook was het een heel gepuzzel om alles voor elkaar te krijgen met de vergunningen, maar het is ons gelukt!

En het inmeten van de zandsuppletie op Texel, dat blijft toch wel een beetje mijn kindje. Dit project voeren wij al vier jaar uit en zolang ga ik dus ook al naar het eiland. Ik zie het gebied constant veranderen en dat vind ik erg bijzonder. Ook heeft dit project een speciale aanpak nodig, het is een groot gebied waarin je te maken hebt met hoog- en laagwater.”

En wat vind je minder leuk?

“Soms hebben wij te maken met gefrustreerde mensen die tijdens een project naar je toekomen omdat ze denken dat je hun aan het bespioneren bent. Dit komt sporadisch voor want wij werken standaard met bewonersbrieven waardoor de meeste mensen goed geïnformeerd zijn.”

Wat maakt Eyefly een leuk bedrijf?

“Wij laten zien dat er heel veel mogelijk is met de data die wij inwinnen. Veel mensen zijn verbaasd over de oneindige mogelijkheden. Ook zijn wij constant bezig met innoveren, welke nieuwe dingen kunnen wij uit de data halen en hoe kunnen wij onze processen versnellen en verbeteren.”

Wat doe jij over 5 jaar?

“Ik denk dat ik nog wel buiten te vinden ben voor het uitvoeren van vluchten omdat ik dat gewoon het leukste vind om te doen. Maar ik ben dan ook wat vaker op kantoor te vinden want ik verwacht dat ik dan mag spreken van teams en dat ik deze teams mag aansturen, ik hoop dat we dat gaan meemaken!”

Waar vinden we jou in je vrije tijd?

“Onder de mensen, ik ben een mensen-mens en doe graag leuke dingen met mijn vrienden. Sportieve dingen zoals mountainbiken, maar ook minder sportieve dingen zoals een avondje naar de kroeg. Tijdens mij werk vind ik het niet erg om projecten alleen uit te voeren maar in mijn vrije tijd ben ik dat dus niet graag haha.”

En waar kunnen we jou voor wakker maken?

“Chocoladekoekjes haha. Maar eigenlijk word ik liever niet wakker gemaakt. Doordeweeks kan ik de concentratie goed gebruiken en in het weekend blijf ik graag wat langer liggen ????.”

 

Gerelateerde projecten

Meer informatie over onze diensten en werkzaamheden?

Vraag naar de mogelijkheden bij een van onze specialisten of neem contact met ons op door een bericht te sturen.